Burn out

Burn out

Steeds meer volwassenen worden slachtoffer van een burn-out.

We leg­gen dan ook een gigantische druk op onszelf.

We krijgen 5 x meer informatie binnen dan 20 jaar geleden (bvb moderne media).

Alles moet ‘af’ zijn, ‘perfect’, … op zoveel mogelijk vlakken: perfecte ouder, perfecte werknemer, perfecte partner, perfecte kinderen hebben, perfecte uiterlijk, perfecte vakantie bestemming én -beleving ...

Bovendien komt er in deze 'veranderende tijden' heel veel op ons af (nieuw en bedreigend).

Stress, ‘druk’, (grote) veranderingen zijn de aanzetten tot een burnout. Stress goed hanteren (doseren) is dus de belangrijkste stap in het voorkomen burnouts.

Deze sessie gaat over de velen vormen van stress, wat stress met je doet en hoe het kan escaleren naar een burn out. Je krijgt tips en advies hoe je met stress kan omgaan en je burnout kan voorkomen (aanpakken).

 

L T

 

Burn out bij kinderen en jongeren

Niet enkel volwassenen worden slachtoffer van een burn-out, ook kinderen en jongeren raken steeds meer en steeds vroeger uitgeblust. Er gaat haast geen dag voorbij zonder dat er daarover iets in de pers verschijnt. We leg­gen een gigantische druk op onze kinderen. Vroeger speelden kinderen buiten en haalden ze kattenkwaad uit, nu worden ze op sport-, gitaar-, hiphop- én tekenles gestuurd en nadien ook nog naar de jeugdbeweging…

Natuurlijk verwachten we dat ook de schoolprestaties daar niet onder lij­den… : 7 blz. wekelijkse toets in het vierde leerjaar, heuse toetsen in de kleuterklas.

Hun tanden moeten recht, hun lijf vooral niet te mager maar zeker ook niet te dik, niet te veel zus en niet te veel zo…

De wereld waarin ze leven wordt als ingewikkeld en dreigend ervaren…

Stress, ‘druk’, (grote) veranderingen zijn de aanzetten tot een burn-out. Stress proberen vermijden, is dus de belangrijkste stap in het voorkomen ervan.

L

 

 

 

Batterijen opladen

Met een volle agenda, een gezin, een drukke veeleisende baan en een innerlijke ‘criticus’ is zelfzorg niet vanzelfsprekend. Toch is het noodzakelijk voor een gezond en gelukkig leven dat je ook jezelf geregeld op de eerste plaats zet.
 
Zelfzorg gaat naast genieten ook over rust vinden zodat je jezelf (je lichaam, je hersenen, je emotionele zijn) de kans geeft om op adem te komen en je batterijen opnieuw op te laden.
Zelfzorg is het streven naar een evenwicht tussen draaglast en draagkracht.
 
Inhoud:
eigen noden en gevoeligheden kennen en respecteren
Bewustzijn van de eigen grenzen, grenzen verbaal en non-verbaal aangeven
Overtuigingen die maken dat we onze grenzen niet aangeven
Energie: wanneer voel ik mij vol energie en wanneer heb ik het gevoel ‘leeg te lopen’?
Eigen gedachten sturen, constructief omgaan met moeilijke situaties
Oefeningen om energie op te laden en vast te houden

Aandacht geven of energie geven? Wanneer geef je teveel?

T